Yleisötyö
Yleisötyö on luovaa ja monimuotoista vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Sen kautta voi tutustua teatteriin ja tekijöihin sekä esityksiin, taikka syventyä teatteriteoksiin ja teatterityöhön. Työtapoja on monia. Yleisötyö sopii jokaiselle, joka on kiinnostunut teatterista pintaa syvemmältä.
-
16
Feb Suomi sataa ja tuulee -tehtävätTehtäviä: Suomi sataa ja tuulee
Ennakkotehtäviä
- Tutustu Hämeenlinnan teatterin kotisivujen kautta näytelmää varteen laadittuihin videoihin. Etusivun oikeasta ylänurkasta klikkaa YouTube. Sieltä löytyy Kolme videota Teatterin ABC 1, 2 ja 3. Video 1 johdattelee näytelmään yleisesti, video 2 vie lavastuksen maailmaan ja video 3 kertoo näytelmän puvustuksesta.
- Video 1: Millainen näytelmä on kyseessä? Kuinka se eroaa ns. perinteisestä näytelmästä?
- Video 2: Mikä merkitys lavastuksella yleisesti on näytelmissä? Ota selvää Tuonelan virrasta sekä Sibelius-monumentista etsimällä tietoa sekä kuvia. Miten värit sininen, valkoinen ja hopea liittyvät suomalaisuuteen? Mitä ne symboloivat? Ennakoi: miksi Aalto-maljakko särkyy näytelmässä? Mitä muita suomalaisia esineitä ja asioita sinulle tulee mieleen? Jos tekisitte Suomen 100-vuotisnäytelmää, mitä esineitä te ottaisit siihen mukaan ja millä perusteella?
- Video 3: Mikä merkitys puvustuksella on yleisesti näytelmissä? Miksi puvustus on erityisen tärkeässä roolissa tässä näytelmässä?
- Mitä odotat näytelmältä?
Esityksen jälkeen
- Mitä pidit esityksestä? Perustele.
- Miten näytelmän episodimaisuus vaikutti katselukokemukseesi?
- Mitä aiheita näytelmässä käsiteltiin? Mitkä niistä kiinnostivat sinua?
- Miksi maljakko rikkoutui? Mitä se symboloi?
- Miten lavastus mielestäsi toimi ja vastasiko se odotuksiasi?
- Mikä kohtaus oli mieleenpainuvin? Miksi?
- Kuka roolihahmo oli hauskin/kiinnostavin?
- Mitä jäit näytelmässä ihmettelemään?
- Mitä haluaisit näyttelijöiltä kysyä?
- Mihin kaikkeen näytelmän nimi ”Suomi sataa ja tuulee” mielestäsi viittaa?
- Lue (tai kuuntele YouTubesta) Jorma Etton runo Suomalainen, joka oli näytelmässäkin mukana. Kirjoita oma runosi suomalaisesta (tai kirjoittakaa pienessä ryhmässä). Esittäkää runot ääneen toisillenne. Jos aikaa on, runoa voi dramatisoida esim. puvustuksella ja musiikilla.
- Näytelmässä pohditaan suomalaista naista ja miestä. Millainen mielestäsi on suomalainen nainen ja suomalainen mies? Voit etsiä lehdistä ja/tai netistä kuvia ja tehdä kollaasin.
- Mitä näytelmä sai sinut ajattelemaan tai oivaltamaan?
- Millainen on näytelmän perusteella perhe nyky-Suomessa? Vastaako se omaa kokemustasi? Mitä ajattelet laulun ajatuksesta ”välineet on monet mutta onni vähenee”?
- Kuinka kiteyttäisit näytelmän perusteella: millainen on 100-vuotias Suomi? Vastaako se omaa mielikuvaasi Suomesta?
- Tajunnanvirtakirjoitusta: Kirjoita 4-7 minuuttia pitäen kynä jatkuvasti liikkeessä kustakin lauseen alusta: 1) Suomessa… 2) Suomessa on hyvää se, että… 3) Haluaisin elää Suomessa, joka/jossa… 4) Tulevaisuudelta toivon…
- Miten Suomesta saisi paremman paikan elää? Tehkää ryhmissä poliittisia aloitteita.
- Millä perusteella voi ajatella, että on onni ja etuoikeus olla suomalainen?