Ladataan näytöksiä...

Ohjelmisto

 • Tyttö ja varis

  Sirkku Peltolan koskettava ja elämänmakuinen tarina.

  Näytelmässä kohtaavat neljä hyvin erilaista ihmistä. Armi on yksin elävä eläkeläinen, jolla on takanaan mielekäs työura, edesmennyt puoliso ja aikuinen poika. Armin elämään lähes kirjaimellisesti tunkeutuu työtön Säde, jolle pikkuhiljaa alkaa valjeta Armin arkea varjostava salaisuus. 45-vuotispäiväänsä juhliva, pienen siivousfirman työnjohtaja Ipe arvostaa saksalaista automerkkiä ja elää veloiksi. Siivoojana hänen alaisenaan on lattioita mopannut jo useamman vuoden ajan, paljon muuhunkin kykenevä, nuorimies Jarde.

  Näitä erilaisia ihmisiä yhdistää näytelmän kaksi keskeistä teemaa, lähes vammauttava yksinäisyys ja äidinrakkaus. Tunnetusti äidinrakkaus on positiivinen, elämää ylläpitävä voima. Tyttö ja varis -näytelmässä nousee esiin myös äidinrakkauden elämää koettelevia puolia, siihen joskus sisältyvää sokeaa riippuvaisuutta, uhriutumista, syyllisyyttä, syyllistämistä ja julmuutta.

  ”Minulla on vahva tunne, että tämän tekstin kirjoittamiseen tarvittiin vuosien työ ja useita monisanaisia näytelmiä, ennen kuin uskalsin luottaa näin niukkaan ja vähäeleiseen draamaan. Ehkä tämä on myös jollakin tapaa paluu ensimmäisten tekstieni tyylilajiin aina kahdeksankymmentäluvun alkuun. Silloin niukkuus oli nuoren kirjoittajan tarvetta opponoida ja etsiä omaa, arjen huomioihin perustuvaa, lähes absurdin draaman estetiikkaa.”

  Sirkku Peltola on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja, jonka näytelmiä on käännetty yli 15 kielelle. Hänet on palkittu mm. Pro Finlandia- ja Lea-palkinnoilla. Tasavallan presidentti myönsi Peltolalle taiteen akateemikon arvonimen 2023.

  Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola, lavastussuunnittelu Marjaana Mutanen, pukusuunnittelu Anne Laatikainen, valosuunnittelu Jari Vuori, äänisuunnittelu Lauri Malin, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Liisa Sormunen

  Rooleissa Marja Packalén, Katariina Kuisma-Syrjä, Ville Hilska, Lasse Sandberg

  Ensi-ilta 3.10.2024

  Esityksen kesto n. 2h sisältää väliajan

  Liput 39/36/25€

  (fani-katsomo) 1. ja 2. rivi 36/33/22€

    Takaisin
 Palautteeni saa julkaista tällä sivulla.