Blogi
-
09.10.2019
Madaamien lavastaja Marko Karvonen, miksi lavastuksessa päädyttiin pyörivään taloon?
Madaamit on näytelmä, jossa tapahtumat etenevät nopeasti, joten myös näyttämökuvien on vaihduttava sulavasti. Kohtauksia on kadulla kuin katollakin. Lavastus on kahdessa kerroksessa, keskellä näyttämöä ja tyhjän tilan ympäröimänä. On aina kiinnostavaa, kun tapahtumat näyttämöllä ovat muualla kuin lattiatasossa. Madaamit on näytelmä, mikä kertoo perheestä ja kodista ja elämä yleensäkin pyörii kodin ympärillä.
Lavastus on muutakin, kun 360 astetta pyörivä rintamiestalo, talon toisella puolella on kerrostalokaksio. Talon päädyssä on Sirkan asunto, missä järjestetään Tupperware-kutsut. Näyttämön sivuilta löytyy neuvola, kylpyhuone ja kahvila.
Karvoselle rintamiestalo on lämmin ja turvallinen ja lähiöasunto kylmä ja kolkko. Näytelmän räväkkä tyyli antoi tilaisuuden mahdollisuuteen korostaa noita piirteitä lavastuksessa. Kaikkea on karsittu paljon, mutta se mitä on tehty, on katsojan helppo tunnistaa.
Pyörön testaamista teatterin lavastomossa.
Kuinka sitten rakennetaan 360 astetta pyörivä rintamiestalo? Karvonen kertoo, että koska teatterissa ei ole pyörönäyttämöä, suunnittelin talon pyörille. Lavastamossa rakennettiin n. 50 neliön koroke, jonka päälle tehtiin seiniä kahteen kerrokseen ja kattorakenteet. Korokkeen alla on noin 60 kalustepyörää ja akseli kiinnitettynä näyttämön lattiaan.
Moottorina meillä on A&P (näyttämömestarit Allu Vienola ja Pasi Kyllönen), jonka voimalla koroke pyörii kohtauksesta toiseen. Ja hyvin pyörii!
Oliko ilmassa muunlaisia vaihtoehtoja lavastukselle? Oikeastaan ei. Alusta alkaen päätimme ohjaaja Tuomas Parkkisen kanssa käyttää pyörönäyttämöä.
Madaamit ensi-illassa tulevana lauantaina 12.10 kello 18.00. Esityksiä tämän vuoden puolella aina 14.12. asti. Karvosen edellinen lavastus teatterissamme oli Kuin ensimmäistä päivää -näytelmä keväällä 2018.
Näyttelijät Liisa Peltonen ja Sauli Suonpää kohtauksen ytimessä. Kuva harjoitusvaiheesta.
Takaisin