Blogi

  

 • Hämeenlinnan teatterin pitkäaikainen kampaaja Liisa Sormunen arvioi, että hän on vuosien aikana valmistanut peruukkeja jo kolmisen kymmentä. Peruukkien valmistamisen Sormunen aloitti 1999 ja ensimmäinen peruukki valmistui Myrsky näytelmään Leena Viitaselle. Peruukki valmistettiin
  pellavakuidusta ja on edelleen käyttökelpoinen tarvittaessa. Vuosien aikana Sormunen kertoo valmistaneensa peruukkeja mm. paperinarusta, oljesta ja lame-verhoista. Peruukkeja voi tehdä oikeastaan ihan mistä vain, mutta yleisesti peruukki valmistetaan aidoista hiuksista.

   

  Kampaaja Liisa Sormunen tarkistaa peruukin kunnon viikonlopun esitysten jäljiltä

   

  MUTTA KUINKA SE PERUUKKI SITTEN TEHDÄÄN?

  Tälle esityskaudelle Sormunen valmisti alusta alkaen peruukin näyttelijä Sinikka Salmiselle näytelmään Gabriel, tule takaisin. Salmiselle valmistettiin peruukki, koska hänet täytyi vanhentaa näyttämölle. Peruukkiin saatiin harmautta, ilman ettei Salminen joutuisi itse värjäämään hiuksensa. Teatterin varastosta ei tähän hätään löytynyt sopivaa peruukkia, minkä takia päädyttiin ohjaajan kanssa peruukin valmistamiseen. Näin saatiin myös täysin Salmisen päähän sopiva peruukki. Salmisen peruukki on valmistettu aidoista hiuksista.

  Viime kaudelle Sormusen valmistama peruukki nähtiin mm. Sami Hintsasen päässä, musiikkikomediassa Tahtien Sota.

   

  Ensin pitää olla tiedossa millaista peruukkia ollaan tekemässä, eli mitä aikakautta se edustaa ja millainen kampaus siinä tulee olemaan. Gabriel, tule takaisin näytelmässä eletään 40-lukua, eli Salmisen peruukin tuli edustaan sen aikakauden tyyliä. Peruukin valmistus alkaa sillä, että näyttelijän päästä otetaan mitat ja hiusrajasta sapluuna. Sen jälkeen tehdään peruukin pohja, joka tehdään peruukkitukin päällä. Takaosa on puuvillatylliä ja etuosa kovatylliä. Tämä siksi, että kovatylli on pieni reikäisempää ja näin saadaan hiusraja aidomman näköiseksi. Hiuksien solminen aloitetaan niskasta ja edetään ylöspäin kohti päälakea. Solmiessa tulee pohtia hiusten kasvusuuntia, hiusten paksuutta ja tulevaa kampausta. Solmimissa käytetään apuna pientä “virkkuukoukkua”. Takaosaa solmittaessa, hiusta voi laittaa useamman kerralla. Etuosa solmitaan hius kerrallaan, että lopputulos näyttää mahdollisimman luonnolliselta. Tässä vaiheessa on tärkeä sovittaa peruukkia, että tiedetään pitääkö lisätä hiusta pohjaan, ettei näyttelijän omat hiukset näy. Solminnan jälkeen peruukkiin tehdään pohjatyö valmiiksi ja mahdollinen kampaus. Peruukkia sovitellaan ja testataan näyttämöllä, miten se toimii osana kokonaisuutta. Takaosaa solmittaessa, hiusta voi laittaa useamman kerralla. Etuosa solmitaan hius kerrallaan, että lopputulos näyttää mahdollisimman luonnolliselta. Tässä vaiheessa on tärkeä sovittaa peruukkia, että tiedetään pitääkö lisätä hiusta pohjaan, ettei näyttelijän omat hiukset näy. Solminnan jälkeen peruukkiin tehdään pohjatyö valmiiksi ja mahdollinen kampaus. Peruukkia sovitellaan ja testataan näyttämöllä, miten se toimii osana kokonaisuutta.

  Peruukin solmimiseen käytetään apuna “virkkuukoukkua”.

  Tästä on matkaa vielä 5 cm hiusrajaan, eli hienotylliin.

   

  Kuinka peruukkia huolletaan esityskauden aikana?
  Peruukki huolletaan joka esityksen jälkeen. Eli katsotaan että kampaus on kunnossa ja tarvittaessa kiharretaan, suoristetaan tai krepataan. Salmisen tapauksessa kiharretaan. Peruukki pestään muutaman kerran esityskauden aikana, riippuen tosin tapauksesta. Peruukki pestään peruukkitukin päällä, jotta se pysyy oikeassa koossa eikä kutistu.

   

   

  Onko tällä peruukilla käyttöä tulevaisuudessa? Voiko peruukkia käyttää muut kun Salminen, jolle se on tehty?
  Aivan varmasti on. Tätä peruukkia voidaan tulevaisuudessa tarvittaessa esim. värjätä, leikata, suoristaa tai vaikka tehdä oikean permanentin, Sormunen luettelee. Tarvittaessa hän pystyy muokkaamaan peruukin myös toiselle sopivaksi. Nähtäväksi siis jää, missä tulevaisuudessa voimme nähdä Salmisen peruukin?

  Gabriel, tule takaisin nähtävissä Hämeenlinnan teatterissa 5.9.2019 alkaen

   

    Takaisin