Blogi

  

 • Lokakuun lopussa ensi-iltansa saa iki-ihana Jane Austenin klassikko Järki ja tunteet. Esityksen pukusuunnittelun on tehnyt teatterimme pitkäaikainen pukusuunnittelija Satu Suutari.

  Näytelmään on valmistettu yli 20 päähinettä. Suutarin suunnittelemat päähineet ovat valmistaneet ammattiopisto Tavastian modistiopiskelijat. Näin monen päähineen valmistaminen yksin olisi liian suuri urakka, joten yhteistyö modistiopiskelijoiden kanssa oli luonnollinen vaihtoehto. Suutari on jo vuosia tehnyt yhteistyötä modistiopiskelijoiden kanssa ja hän on mukana mm. opiskelijoiden näyttöjen arvioinnissa. Modistiksi hän opiskeli itse 90-luvulla.

  Suutari on suunnitellut ja valmistanut useita päähineitä, mitä katsojat ovat voineet teatterimme lavalla nähdä. Viimeisimpinä Madaamit näytelmän haltioiden hatut sekä Pesosen hattu Viiru muuttaa ja Viirun joulu näytelmissä.

  Kuva: Tapio Aulu (Madaamit)

  Kuva: Tomi Pietilä (Viiru muuttaa)

  Suutari aloittaa suunnittelun yleensä väreistä. Järki ja tunteet esityksessä on 16 eri roolihahmoa ja jokaisella hahmolla on oma värimaailmansa. Pääosassa olevat Dashwoodin sisarukset Elinor (Elviira Kujala) ja Marianne (Pihla Maalismaa) edustavat näytelmässä järkeä ja tunnetta. Siskoista vanhempi, Elinor on järki ja hänen värimaailmansa on sininen, kun taas nuorempi sisko Marianne on tunne ja väriltänsä punainen.

  Satu Suutarin luonnos Mariannen hahmosta

  Marianne talvi-bonetti päähine

  Mariannen talvi-bonetin sisäosa

  Elinorin bonetti-päähine

  Opettaja Laura Peltonen kertoo, että opiskelijat työskentelevät neljässä eri tiimissä, on bonetti-, myssy-, silinteri- ja baskeritiimit. Suutari on toimittanut koululle pukuluonnokset, missä on kuvat jokaisesta päähineestä sekä havainnekuvia. Jokaiselta näyttelijältä on otettu pään ympärysmitta sekä tieto, onko roolihahmolla käytössä peruukki. Joihinkin päähineisiin tulee myös erikseen kiinnitettyjä irtohiuksia.

  Satu Suutarin pukuluonnoksia luokkahuoneen seinällä

  Satu Suutari ja Laura Peltonen ohjeistavat opiskelijaa

  Päähineiden valmistuksessa on otettava huomioon se, että se tule käyttöön teatterin lavalla ja sitä käytetään esimerkiksi peruukin kanssa. Esityksessä vaihdot ovat hyvinkin nopeita, joten päähineen täytyy kestää käyttöä. Päähineiden käyttötarkoitus teatterissa on siis aivan eri, mitä se olisi normaalissa arkikäytössä. Näitä seikkoja miettimällä on lähetty valmistamaan tarvittavat päähineet. Haasteina opiskelijoilla on ollut mm. sametti materiaalina. Osa opiskelijoista myös valmistaa ensimmäistä kertaa itse päähinettä. Silintereitä näytelmään valmistetaan jopa neljä kappaletta.

  Rouva Jenningsin hattu, roolia näyttelee Johanna Reilin

  Opiskelija ompelee käsin sulkia rouva Jenningsin hattuun.

  Opiskelija hahmottaa seuraavan silinterin pohjaa

  Opiskelija viimeistelee Markku Haussilan roolihahmon silinteriä

   

  Päähineet tulevat sovitukseen teatterille, ennen kuin ne viimeistellään koululla.

  Näyttelijä Katariina Kuisma-Syrjä sovittaa kahta päähinettä.

  Päähine Kuisma-Syrjän hahmolle Lady Middelton

  Päähine Kuisma-Syrjän hahmolle rouva Ferrars

  Sovituksia valvomassa pukusuunnittelija Satu Suutari.

   

  Järki ja tunteet ensi-illassa 28.10.2021 
  Hämeenlinnan Teatterin Päänäyttämöllä.

   

    Takaisin