Blogi

  

 • Maahanmuuttajanaisten teatteri kurssi huipentuu ensi-iltaan keskiviikkona 10.4. Siihen tiivistyy lähes neljän kuukauden työ. Ja miten ylpeä olenkaan! Eilen harjoituksissa ymmärsin, miten isojen asioiden äärellä me olemme tällä kurssilla olleet. Nämä viisi rohkeaa naista ovat avanneet sydämensä ja heittäytyneet minun ja Jenni Tokpanoun ohjaukseen. Kuuntelin ja katselin näiden naisten tarinoita harjoituksissa ja mietin, miten
  paljon me olemmekaan saaneet yhdessä aikaan niin lyhyessä ajassa. Kurssimme tavoitteena on ollut, omiin tunteisiin kiinnittyminen, naisen omanarvon tunnon kohottaminen ja naisen näkyväksi tekeminen. Maahanmuuttajanaiset ja tytöt tulevat usein miesvaltaisista kulttuureista, joissa miehet päättävät asioista. Monessa kulttuurissa naisen tehtävä on hoitaa koti ja kasvattaa lapset. Naisilla ei välttämättä ole yhteyttä omiin tunteisiinsa tai ymmärrystä siitä, että heidän tunteillaan on ylipäätään mitään merkitystä. Haaveenamme on ollut kehittää workshop muotoinen kurssi, jonka tavoitteena on taidepedagogisin menetelmin antaa eri kulttuureista tuleville naisille väylä tutustua itseensä paremmin ja tuoda tunteensa näkyville. 

   Nyt kun olemme tulossa matkamme päätepisteeseen huomaan, että eniten tästä matkasta olen oppinut ehkä minä itse. Olen aina ajatellut olevani avoin ja vapaa ennakkoluuloista, mutta nyt tiedän toisin. Minä olen ajatellut, että minulla on suurempi tietämys asioista kuin maahanmuuttajanaisilla ja että minä olen opettajan asemassa. Miten väärässä olenkaan ollut. Näiden neljän kuukauden aikana olen ymmärtänyt miten monet ennakkoluuloni ja oletukseni eivät pohjaudu todellisuuteen. En ole ollut aiemmin juurikaan läheisissä tekemisissä maahanmuuttajien kanssa. Siskoni perhe oli sijaisperheenä kahdelle
  afganistanilaispojalle ja näistä pojista ja heidän perheestään on tullut osa meidän perhettämme. Mutta muuten maahanmuuttajat ovat olleet kuvina uutisissa, otsikoina ltapäivä lehdissä, kanssamatkustajina linja-autossa tai ohi vilahtelevina ihmisinä katukuvassa. Mielikuvani ovat muotoutuneet uutisten, somen ja Hollywood elokuvien syöttämästä todellisuudesta.


  Kurssia suunnitellessani ajattelin, että minun tehtäväni on opettaa kurssin naisille elämästä
  jotain, mutta kävikin päinvastoin. Nyt kun olen saanut tutustua heihin, olen ymmärtänyt
  että he eivät ole ymmärtämättömämpiä kuin minä. Minä olen oppinut heiltä
  vieraanvaraisuutta, sydämellisyyttä, toisten tukemista, rohkeutta ja sellaista yhteisöllisyyttä
  mistä olisi kaikille hyötyä. Eivätkä he ole minua heikompia vaan monessa asiassa minua
  vahvempia.


  Uskon, että olemme Jennin kanssa saavuttaneet tavoitteemme naisten voimaannuttamisessa, mutta hieman eri tavalla kuin olin etukäteen ajatellut. En usko, että me saimme tämän muutoksen aikaan kaatamalla naisten päälle tietoa tunteiden merkityksestä tai tekemällä teatteri harjoituksia. Ei, vaan voimaantuminen on syntynyt sitä kautta, että meille on syntynyt yhteys. He ovat tulleet kuulluksi ja nähdyksi. He ovat tulleet hyväksytyksi. He ovat ymmärtäneet, että me olemme tasa-arvoisia keskenämme. Loppujen lopuksi kyseessä ei ole ollut vaikeasta tai vaivalloisesta asiasta. Yhteys ja hyväksyminen syntyy, kun siihen on tahtotila.

   

   

  Yksi kirjaamistamme tavoitteistamme on ollut myös se, että ottamalla kohderyhmäksi naiset haluamme pureutua tasa-arvon ytimeen ja opettaa, että nainen on tasa-arvoinen
  miehen kanssa. Tunnistamalla oman arvonsa ja tunteidensa merkityksen naisilla on mahdollisuus opettaa näitä arvoja myös lapsilleen.

  Minä pakahdun ylpeydestä, kun näen näiden viiden persoonallisen ja omaperäisen naisen paneutuvan esitykseen ja ylittävän itsensä ja esiintymisjännityksensä. Kuinka huimaavan matkan he ovatkaan kulkeneet. Eivätkä vain meidän kurssillamme vaan elämänsä aikana. On ollut kunnia saada näiden viiden rohkean naisen luottamus.

   

   

  Kurssin esitys, MINÄ OLEN, ke 10.4. klo 12 ja to 11.4. klo 12, Miniteatterin Verstas- näyttämöllä. Liput 0e. Lipun voi varata lähettämällä viestin osoitteeseen jenni.tokpanou@hameensetlementti.fi (10.4. loppuunvarattu, 11.4. tilaa) Teatterikurssi on osana koulutuskeskus Tavastian Oppien osallisuuteen -hanketta, joka on ESR rahoittama (eli Euroopan unionin osarahoittama). Osatuottajana Hämeen Setlementti ja Hämeenlinnan teatteri.

  Sinikka Salminen, näyttelijä ja yleisötyöntekijä

   

   

   

   

   

   

    Takaisin