Blogi

  

 • ” Ja tosta se alkaa! ” – Suomen satavuotisuuden syntymäpäivien valmistelu Hämeenlinnan Teatterissa nimittäin.

  Noilla sanoilla iski yksi suomalaisuuden ikoni Jussi Koskela Linnan Pohjantähdessä kuokkansa suohon ja alkoi raivata peltoa Koskelan torpalle.

  Me täällä Hämeenlinnan Teatterissa iskemme tänään kuokkamme, emme suohon emmekä kiveen, vaan uutta, kotimaista musiikkiteatteria olevaan Suomi sataa ja tuulee- näytelmään. Tänään aloitamme  treenit 16. helmikuuta olevaa ensi-iltaa varten. Samalla avautuu tämä teatterin ihka uusi blogi, jossa seuraamme näytelmän harjoituksia kulisseissa, ompelimossa, lavastamossa ja kurkistellaan taiteilijoidemme ajatuksia ja keksimyksiä. Tarpeistossa, puvustossa ja lavastamossa on taas monta metkua keksittynä katsojien iloksi.

  Tänään luemme Henna-Maija Alitalon ja minun kirjo
  ittamani tekstin yhdessä työryhmän kesken. Kuuntelemme Jarkko Martikaisen sanoittamat ja Petri Tiaisen säveltämät biisit. Näemme pukusuunnittelija Anne Laatikaisen luonnokset puvuista peräti 46 näytelmässä esiintyvälle hahmolle ja usealle kansallisuudelle. Yleensä tässä vaiheessa lavastajakin esittelee lavastussuunnitelman, mutta nyt on niin, että lavastajamme Eira Lähteinen on Israelissa pystyttämässä taidenäyttelyään. Lavastussuunnitelma esitellään sitten ensi viikolla vasta, kun Eira on palannut.

  Henna-Maija aloitti tämän näytelmän tekemisen jo noin vuosi sitten pitäessään kotouttaminen kulttuurin keinoin työpajoja maahanmuuttajille. Yli sadasta osallistujasta parikymmentä henkeä antoi oman tarinansa näytelmään aiheeksi. Minä liityin kirjoittajatiimiin helmikuussa, kun olin saanut Kultalammen ohjatuksi ensi-iltaan. Siitä lähtien onkin sitten kaikki kirjoitusajatukset olleet tiiviisti materiaalinkeruussa tätä esitystä varten. Ja toden totta, oikea elämä ja maailmameno ovat olleet niin vauhdikkaita, että totuus sivelee mielikuvituksen rajoja.

  Kevättalvella porukkaamme liittyivät Jarkko Martikainen, Petri Tiainen ja Ari Numminen. Sitten työstimmekin tätä ihanassa yhteistyössä. Keväällä työstimme biisejä, kesällä tekstiä ja erityisesti nyt syksyllä olemme palaveeranneet koreografi Arin ja puvustaja Annen kanssa ideoiden hahmoja ja testaillen
  ajatuksiamme.

   

   

  Tämä Suomi sataa ja tuulee- näytelmän valmistumisen seuraaminen on valittu pilotiksi Teatterimuseon Teatterin ABC- hankkeeseen. Pitkin harjoitusaikaa teemme hankkeeseen liittyen videoita teatterimme eri ammateista ja osaamisesta Teatterimuseolle. Niitä laitetaan näkyviin myös omille nettisivuille ja faceen ja youtubeen. Keväällä kasi- ja ysiluokkalaisia tulee seuraamaan harjoituksiamme. Olemme mukana myös lasten ja nuorten Kulttuuripolussa jälleen helmikuussa. Mutta kerrotaan niistä sitten lähemmin lisää.

  Ja tästä se nyt sitten ihan oikeasti vasta tosissaan lähtee!

   

   

    Takaisin